تصویری از انقلابیون مسلح که در مقابل مجلس شورای ملی سنگر گرفته و آماده مقابله با نیروهای طرفدار شاه هستند. این عکس به تاریخ 23 بهمن 1357 یعنی یک روز پس از اعلام بی طرفی ارتش و پیروزی انقلاب اسلامی برداشته شده است. این عکس از مجموعه آرشیو "اتو بتمن" انتخاب شده و عکاس آن نامعلوم است.
در زمانی که تصور میشد مذهب و ارزشهای مذهبی در حال فراموشی هستند و توانایی برانگیختن مردم بر ضد حکومتهای فاسد را از دست دادهاند و مردم هم اقبال به ارزشهای مادی را جایگزین ارزشهای دینی و متعالی کردهاند، در خاورمیانه انقلابی مذهبی به وقوع پیوست که دانشمندان حوزه سیاست و سیاستمداران کهنهکار را با شگفتی عظیمی مواجه کرد.
از دوازدهم بهمنماه که سید روحالله خمینی بعد از تبعید پانزده ساله در بهمن 1357 به ایران بازگشت تا بیست و دوم بهمنماه که با اعلام بیطرفی ارتش شاهنشاهی، سلطنت پهلوی منقرض شد، دهه فجر انقلاب اسلامی نامیده میشود. به همین مناسبت، به مرور آثاری پرداخته ایم که با کلیدواژه «دهه فجر» منتشر شدهاند.
از نظر امام خمینی، میان مشروعیت دینی و مردمی، تعارضی وجود ندارد و فقدان هر یک، موجب نفی مشروعیت نظام مردمسالاری دینی میشود. در واقع در نظام مردمسالاری دینی، مردم مطابق قانون الهی سرنوشت خود را تعیین میکنند و فقیه در چارچوب همین قانون، پاسخگوی شهروندان است.
با شکل گیری قیام 15 خرداد که یک قیام مردمی در حمایت از مرجع تقلیدشان بود، پایه های نظام سلطنت محمدرضا شاه به لرزه درآمد. پس از آن شاه تلاش کرد تا با اهانت به انقلابیون و مرتجع نامیدن آنها، این مفهوم را تلقین کند که قیام 15 خرداد را عده معدودی از واپسگراها برنامه ریزی کرده اند. او همچنین سعی کرد تا با دروغ پردازی های رسانه ای این باور را القا کند که ...
موسی حقانی، مدیر موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران در دهمین نشست «تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی (۵۷-۱۳۴۲)» گفت: در منابع و مستنداتی که در حیطه تاریخ شفاهی تولید شده، باید واکاوی جدی صورت بگیرد، زیرا در این حوزه با تناقض، ابهام و تحریف روبهرو هستیم.
شواهد تجربی فراوانی نشان می دهد که روحانیون شیعه در ایران، در مقایسه با دیگر علما در کشورهای اسلامی در شکلگیری حوادث سیاسی نقش فعال تری داشتند. محتوای اندیشه ی فقهای شیعه بر اساس ادله ی فقهی آنها شکل می گیرد، از این رو آنان در نحوه ی تعامل با حکومت رفتارهای متفاوتی ارائه می دهند..
در بخشی از سند آمده است «عدهای از دانشجویان منحرف ایرانی مقیم بوپال- هند به مناسبت تشریف فرمائی اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر به خارج از کشور تظاهراتی برپا نموده و ابراز شادمانی نمودهاند.»
امام خمینی(ره) به دلیل جایگاه خاص فقهی و سیاسیاش، وجوهات زیادی را از مردم دریافت میکرد، به همین جهت در اکثر نقاط کشور نمایندگانی از طرف ایشان انتخاب شده که این وجوهات را دریافت مینمودند...
از ساعت ۹ الی ۱۳ شماری از مردم رضاییه (ارومیه) با مأموران درگیر شدند. نظامیان به ساختمان دادگستری حمله کردند و با تیراندازی به سوی مردم عدهای شهید و مجروح بر جای گذاشتند.
مسلمانان نمیگذارند ما زندگی کنیم و مرتباً به ما نیش میزنند. این است که از طرف بیت العدل به محافل روحانی دستور داده شده، افرادی که در ادارات دولتی و پستهای حساس مشغول کار هستند، در کارهای مسلمانان کارشکنی نمایند و نگذارند مسلمانان پیشرفت کنند.
روز 15 دی 1357 رهبران 4 کشور غربی (آمریکا، انگلیس، آلمان غربی و فرانسه) اجلاس دو روزه خود را در جزیره گوادلوپ با هدف بررسی چند موضوع از جمله انقلاب اسلامی ایران و سرنوشت شاه آغاز کردند.
مکاتبات علمی میان دو عالم جلیل آیت الله شیخ آقابزرگ تهرانی و آیت الله شهید سیدمحمد قاضی طباطبایی، بخشی از این نامهها را تشکیل میدهد. نخستین بار، استاد پژوهشگر جناب اکبر ثبوت ـ که خود، علاوه بر تلاشهای علمی، افتخار نسبت به دودمان شیخ آقابزرگ را نیز دارد ـ در مورد این نامهها و اهمیت آنها به نگارندة این سطور تذکر داد...
حدود ۳۶۵ نفر زن و مرد ایرانی در اثر تیراندازی نیروهای سعودی و ازدحام جمعیت و پرتاب از روی پل کشته شدند. در اعتراض به کشتار حجاج ایرانی، سفارت عربستان در تهران مورد حمله قرار گرفت و مأمور رمز آن کشته شد. چند ساعت بعد از تهران دستور معدوم کردن کلیه اسناد سفارت رسید ...
این سند به نقل از مسئولین بانک مرکزی آمده است «در شرایط فعلی نمیشود کارکرد، زیرا هم اکنون که ما میخواستیم به اینجا بیاییم دیدیم که جوانان را در خیابان میکشند 7 نفر را در میدان فردوسی جلوی اداره ما کشتند، اینها جوانان ما را میکشند.»
سید محمد صادق طباطبایی همرزم امام و آیتالله طباطبایی به مناسبت سالروز درگذشت مرد عرفان و فلسفه علامه طباطبایی اظهار داشت: زمانهای بسیاری علامه طباطبایی برای سفر به تهران همراهی میکردم و آنچه مرا تحت تاثیر قرار می داد تواضع بی اندازه علامه طباطبایی بود.